Novosti

08.07.2024

Održan QIRT2024

Group 249 Održan QIRT2024

Stručnjaci i znanstvenici iz cijelog svijeta oduševljeni su organizacijom 17. konferencije o kvantitativnoj infracrvenoj termografiji - QIRT 2024...

Nakon više od godinu dana priprema i tjedan dana održavanja, kao organizatori možemo biti zadovoljni završenom 17. konferencijom o kvantitativnoj infracrvenoj termografiji - QIRT 2024.

Stručnjaci i znanstvenici iz zemalja kao što su Argentina, Austrija, Belgija, Brazil, Češka, Francuska, Hrvatska, Italija, Izrael, Japan, Južna Koreja, Kanada, Kina, Meksiko, Njemačka, Poljska, Sjedinjene Američke Države, Srbija, Španjolska, Tajvan i Ujedinjeni Arapski Emirati okupili su se kako bi razmijenili znanja i iskustva i pokazali nova dostignuća u tom području. Primjerice, moglo se doznati nešto više o istraživanjima mogućnosti primjene IC termografije u otkrivanju i poslijeoperativnoj terapiji raka dojke, ali i drugih bolesti, a zanimljivi su bili i prikazi primjene te tehnike pri utvrđivanju oštećenja na automobilima, ali i njezinog kombiniranja s umjetnom inteligencijom. Dakako, najviše izlaganja odnosilo se na primjenu IC termografije za utvrđivanje stanja materijala i konstrukcija u strojarstvu, zrakoplovstvu i građevinarstvu.

U svakom slučaju, više od stotinu sudionika iz cijelog svijeta vratili su se s novim spoznajama i iskustvima, ali i lijepim uspomenama iz Zagreba i Hrvatske.

27.05.2024

Održan 21. hrvatski seminar o tlačnoj opremi

Group 249 Održan 21. hrvatski seminar o tlačnoj opremi

Uspješnim održavanjem 21. hrvatskog seminara o tlačnoj opremi taj važan stručni skup zakoračio je u treće desetljeće...

Hrvatski seminar o tlačnoj opremi nastavio je biti središnje mjesto okupljanja stručnjaka opreme pod tlakom koja se zbog opasnosti za ljude, okoliš i materijalna dobra ubraja u iznimno osjetljivo i zahtjevno područje. Dokaz tomu je dvjestotinjak sudionika na 21. hrvatskom seminaru o tlačnoj opremi koji je 23. svibnja održan u Zagrebu.

U proteklih 20 godina održavanja seminara nastojalo se ispuniti postavljene ciljeve i područje opreme pod tlakom u Hrvatskoj organizirati u skladu s donesenim europskim dokumentima i na način kako je ono organizirano u razvijenim zemljama Europske unije. No, kao i svako tehničko područje, i oprema pod tlakom doživljava stalne promjene, što je posljedica razvoja i uočavanja potrebe za stalnim nadopunama postojećih zakona i propisa.

Ipak, ostvarenje nekih od zacrtanih ciljeva još nije ni započelo ili se pri tome pojavljuju određeni problemi, što se osobito odnosi na izobrazbe za inspektora i za izvođače pripreme za vatrogasne aparate i boce za disanje i ronjenje. Uz to, tu je i problem koji već neko vrijeme muči hrvatsko gospodarstvo, a to je pronalazak odgovarajućih zaposlenika. Naime, kako je upozoreno na okruglom stolu u sklopu Seminara, može se primijetiti da se danas već gube neka temeljna znanja, o čemu se mora početi voditi računa kada se rade planovi i programi u školstvu i obrazovanju.

21.05.2024

Održana konferencija Renewable South

Group 249 Održana konferencija Renewable South

U Ljubuškom je 15. i 16. svibnja ove godine uspješno održana prva po redu konferencija Renewable South...

Napredak u primjeni obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini je spor, ali ga ipak ima. Uostalom, kada je riječ o njihovom udjelu u energetskom miksu, BiH uopće ne stoji loše, a već 2 GW iz sunčanih elektrana i vjetroelektrana omogućit će potpunu dekarbonizaciju energetskog sustava. U svakom slučaju, BiH je na dobrom putu energetske tranzicije, što pokazuje i podatak o tome da se instalirana snaga sunčanih elektrana u samo godinu dana udvostručila. Najveću ulogu u svemu tome ima Hercegovina, najjužniji dio BiH-a pa ne čudi što je konferencija o kojoj se raspravljalo o problematici obnovljivih izvora i njihovoj budućnosti nosi naziv Renewable South.

Odluka o održavanju stručnog skupa posvećenog obnovljivim izvorima i energetskoj tranziciji u susjednom BiH-u pokazala se kao pun pogodak. To potvrđuju izjave i pohvale brojnih sudionika konferencije koja je 15. i 16. svibnja održana u Ljubuškome. To je ujedno bilo uspješno povezivanje predstavnika državnih tijela i ustanova, lokalnih vlasti, znanstvene zajednice i gospodarstva s ciljem raspravljanja o problemima, ali i prilikama u području energetike koje, zahvaljujući jednom dijelu i nedavnom otvaranju pregovora s Europskom unijom, čekaju susjednu zemlju.

19.04.2024

Održan je seminar Biomasa & bioplin 2024.

Group 249 Održan je seminar Biomasa & bioplin 2024.

Seminar o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije Biomasa & bioplin 2024. istaknuo je velike potencijale biomase, bioplina i otpada.

Odgovore na pitanja s kojim se sve izazovima susreće područje energetike koje obuhvaća biomasu, bioplin, ali i otpadom i kako ih prevladati ponudio je Seminar o mogućnostima primjene obnovljivih izvora Biomasa & Bioplin 2024.

Između ostaloga, predstavljeni su inovativni projektima proizvodnje peleta iz šumske i poljoprivredne biomase i primjene mulja za proizvodnju miskantusa koji se potom koristi kao biomasa. Pokazano je stanje primjene bioplina u Europi i njezini ekonomski akspekti, ali i kakvo je stanje u Hrvatskoj s energetskim iskorištavanjem otpada. Bilo je riječi i o rješenjima iz IT područja za primjenu biomase i bioplina i o mogućnostima virtualnih elektrana.

Uz to, održan je i okrugli stol na temu trenutačne problematike primjene biomase i bioplina i rada energetskih postrojenja koja ih koriste.

Prikazani su i zanimljiv projekt razvoja lokalnih zajednica vezan uz primjenu biomase, rješenja cjelovitih jedinica za primjenu bioplina i trajnožareće kaminske peći. Pokazano je i kako se hrvatski proizvođači kotlova i peći na biomasu mogu osloniti na usluge domaćih visokih učilišta kada je riječ o razvoju i ispitivanju novih proizvoda i zanimljiv projekt dekarbonizacije poljoprivrede u Europi. Konačno, ukazano je i na iznimnu važnost sustava za odvod dimnih plinova kada se god radi o izgaranju biomase, bioplina ili otpada.

28.03.2024

Sretan Uskrs svima!

Group 249 Sretan Uskrs svima!

ENERGETIKA MARKETING želi vam svima sretan Uskrs!

Stiglo je proljeće, što za mnoge znači i onaj uobičajeni proljetni umor. Stoga će nekoliko dana blagdana svakome sigurno dobro doći. Osim što je to vrijeme obiteljskog okupljanja i druženja, to je također prilika i da se, koliko je god to moguće, pronađe vremena za odmor i opuštanje.

22.03.2024

Održan Plinarski forum 2024.

Group 249 Održan Plinarski forum 2024.

Ovogodišnji Plinarski forum pokazao je kako će plin biti neophodan energent u narednim desetljećima

Već 23. po redu Plinarski forum, održan 21. ožujka ove godine u Zagrebu, pokazao je kako se plin kao energent ipak ne predaje. Proces energetske tranzicije, tj. prelaska na potpuno dekarbonizirani energetski sustav i takvo društvo i gospodarstvo zahtijeva vrijeme i tu će plin u narednim desetljećima odigrati veliku ulogu. Naime, radi se o pouzdanom i fleksibilnom energentu čija je važnost ne može zanemariti. Slično vrijedi i za cijelu plinsku struku za koju će još godinama postojati potreba. Konačno, današnja plinska tehnika odlična je osnova za plinsku tehniku budućnosti koja će se najvjerojatnije osnivati na vodiku i bioplinovima.

U skladu s time, nastavljaju se projekti razvoja plinske infrastruture kao što je proširivanje terminala za prihvat ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Omišlju, novi plinovodi, a i spoj sa susjednom Bosnom i Hercegovinom. Uz to, ne treba zaboraviti ni 'male' projekte koji povećavaju potrošnju plina za neke druge namjene, za što je odličan primjer punionica stlačenog prirodnog plina (CNG) za vozila u Slavonskom Brodu.
Istodobno, potrošnja plina u Hrvatskoj se nakon nekoliko 'turbulentnih' godina stabilizirala, osobito kada se radi o tzv. kupcima na transportnom sustavu. To vrijedi i za cijene, za koje se čak očekuje da bi u narednom razdoblju mogle biti i niže.

Kada je pak riječ o strukama koje čine plinski lanac, na Forumu je ponovno bilo inženjerskih prikaza na temu primjene plina, a pokušalo se dati odgovore na neka pitanja iz svakodnevne prakse plinoservisera, plinoinstalatera i dimnjačara. Uz sve to, treba spomenuti i kako je ovogodišnji Forum započeo prosvjedom 'aktivistica' koje se protive primjeni plina (ali i bilo kojem drugom rješenju suvremene energetike i gospodarstva pa i zdravome razumu, ali to je već neka druga priča...).

18.03.2024

Newsletter portala za ožujak 2024.

Group 249 Newsletter portala za ožujak 2024.

Objavljen je 'Newsletter' našeg portala za ožujak ove godine...

U specijalima na portalu www.energetika-net.com u ožujku pročitajte:

koje savjete za poslovanje na tržištu plina daje Mario Matković, izvršni direktor tvrtke MET Croatia Energy Trade

o novom stručnom skupu pod nazivom Renewable South koji ENERGETIKA MARKETING priprema u susjednoj Bosni i Hercegovini

o rješenjima za male kupaonice koje nudi TECE

o novom rekordu u primjeni robota u svijetu

o problematici naknade za služnost na cestama koju bi trebali plaćati operatori plinskih distribucijskih, elektrodistribucijskih i elektroprijenosnih sustava

komentar na temu obilja raznih poticaja i potpora u 'superizbornoj' godini.

01.03.2024

Stigao novi EGE

Group 249 Stigao novi EGE

Novi broj časopisa EGE upravo je stigao iz tiskare, a dostupan je i 'online'

Prvi ovogodišnji broj časopisa EGE upravo je stigao iz tiskare, a odmah je dostupan i 'online'.

Glavna tema ovog broja danas je poprilično nepopularna, a to je plin. Ipak, ne treba sumnjati kako će plin, unatoč činjenici što njegova potrošnja u Hrvatskoj iz godine u godinu postojano pada, ostati jedan od glavnih energenata još niz godina.

S druge strane, kada je riječ o budućnosti, primjeni novih tehnologija, digitalizacije, automatizacije i robotizacije, ona je svakako svijetla, što potvrđuje i nedavno održana konferencija upravo pod nazivom Svijetla budućnost

Izazovi koje donosi energetska tranzicija, novosti iz područja obnovljivih izvora, iskustva s primjenom sunčanih elektrana u Sloveniji, zanimljivosti iz područja elektromobilnosti, termotehnike i zaštite okoliša - samo su neke od tema novog broja časopisa.

01.03.2024

I opet... Svijetla budućnost

Group 249 I opet... Svijetla budućnost

Konferencija Svijetla budućnost, ujedno prvi naš skup ove godine, održana je 29. veljače u Zagrebu...

Kako bi se pojedinci, tvrtke, znanstvena zajednica i društvo što bolje nosilo s izazovima koje donose razvoj i primjena svega što nudi digitalizacija, u Zagrebu je 29. veljače ponovno održana Svijetla budućnost, konferencija o novim tehnologijama, robotizaciji i automatizaciji u industriji i zgradarstvu, pametnim domovima, zgradama i gradovima.

Na nekoliko primjera dobre prakse pokazano je kako digitalizacija, robotizacija i automatizacija, umjetna inteligencija, tehnologija lanca blokova ('Blockchain'), prikupljanje i analiza velikih količina podataka ('Big Data'), internet stvari ('IoT'), računalstvo u oblaku, proširena stvarnost i strojno učenje nisu više spekulativna fikcija, već sadašnjost.

Neka od predstavljenih inovativnih rješenja su izrada trodimenzionalnih računalnih modela stvarnog mjesta prometne nesreće uz pomoć bespilotne letjelice i fotogrametrijskih postupaka, korištenje umjetne inteligencije u procjeni šteta na motornim vozilima, integracija suvremenih metoda istraživanja i kartiranja morskog dna, digitalna rješenja za predviđanje potražnje i optimiranje zaliha na skladištu itd. Konačno, prikazano je i 'srce' visoke tehnologije u Hrvatskoj, Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA) pri Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

16.02.2024

Newsletter portala za veljaču 2024.

Group 249 Newsletter portala za veljaču 2024.

Objavljen je 'Newsletter' našeg portala za veljaču ove godine...

U specijalima na portalu www.energetika-net.com u veljači pročitajte:

osvrte predstavnika nekoliko stručnih udruga i jednog instituta na proteklih deset godina u Europskoj uniji

o novom električnom automobilu odavno poznate marke, ali u novom ruhu

o dizalicama topline Clivet kao rješenju za posve električnu budućnost

o tome zašto je kružnost bitna u korištenju biomase i bioplina

o tamnim oblacima koji se iz SAD-a nagoviještaju na tržištu LNG-ja

komentar na temu problema u energetici i njihovog (ne)riješavanja u 'superizbornoj' godini.

Arhiva novosti