Novosti

16.02.2024

Newsletter portala za veljaču 2024.

Group 249 Newsletter portala za veljaču 2024.

Objavljen je 'Newsletter' našeg portala za veljaču ove godine...

U specijalima na portalu www.energetika-net.com u veljači pročitajte:

osvrte predstavnika nekoliko stručnih udruga i jednog instituta na proteklih deset godina u Europskoj uniji

o novom električnom automobilu odavno poznate marke, ali u novom ruhu

o dizalicama topline Clivet kao rješenju za posve električnu budućnost

o tome zašto je kružnost bitna u korištenju biomase i bioplina

o tamnim oblacima koji se iz SAD-a nagoviještaju na tržištu LNG-ja

komentar na temu problema u energetici i njihovog (ne)riješavanja u 'superizbornoj' godini.

16.01.2024

Newsletter portala za siječanj 2024.

Group 249 Newsletter portala za siječanj 2024.

Objavljen je 'Newsletter' našeg portala za siječanj ove godine...

U specijalima na portalu www.energetika-net.com u siječnju pročitajte:

intervju s prof. dr. sc. Bojanom Milovanovićem s Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

• o tome kako je austrijskim tvrtkama i znanstvenicima uspjelo pohraniti Sunce pod zemlju

o energetskoj učinkovitosti, planiranju proizvodnje za industriju i energetiku i rješenjima koja za to pruža Siemens Energy

o primjeru dobre prakse u tvornici Elan u Sloveniji, što su ostvarili stručnjaci tvrtki Kovintrade i Hargassner

• o problemima koji sve više muče domaće distributere plina

• komentar na temu energetike u novoj, 'superizbornoj' godini.

21.12.2023

Sretan Božić i Nova godina

Group 249 Sretan Božić i Nova godina

ENERGETIKA MARKETING želi vam svima sretan Božić i novu, 2024. godinu!

S godinom koja je na izmaku vrijeme je da podvučemo crtu i napravimo rezime svega što smo napravili. Protekla 2023. bila je godina okretanja prema budućnosti, a budućnost gradimo s vama, našim dragim partnerima i suradnicima. Želimo vam zahvaliti na doprinosu i suradnji jer bez vas to ne bi bilo - to!

Početak godine najprije je donio redizajn našeg portala www.energetika-net.com. Čitanost vijesti i jednostavnost dizajna su nešto na što smo iznimno ponosni.

Stručni časopis EGE proslavio je 30 godina izlaženja u ožujku, dok je 150. broj izašao u listopadu. Ova je godina zato bila iznimno uzbudljiva jer smo zatvorili jedan cijeli krug i, osim jubileja kojim se rijetki mogu pohvaliti, odlučili smo iznenađenje ostaviti za kraj godine...

Iza nas je niz uspješnih skupova, naravno. Ove smo godine organizirali njih čak devet, a velik interes jasan je pokazatelj koliko su važni susreti u živo bili i vama. Organizirali smo:
Svijetlu budućnost
Energiju iz dubina
Plinarski forum
Klima-forum i Konferenciju INTER-KLIMA
Sunčevu energiju
Tlačnu opremu
Toplinarstvo
Novu era prometa
Vodu na dlanu.

Osim skupova koje sami organiziramo, uvijek rado udružujemo snage i s drugim stručnjacima. Tako smo sudjelovali i organizaciji više projekata s našim partnerima kao što su:
FieldWork4RES - digitalna transformacija i OIE
EcoDT
Plinotehnika
PLIGES
XEnergy.

Kao što smo već rekli, za kraj nam ostaje velika vijest koju smo dugo držali u tajnosti. Časopis EGE izašao je prvi put i u digitalnom formatu. Osim toga, svim pretplatnicima bit će omogućen pristup bogatom arhivu svih objavljenih časopisa od 1993. godine do danas.

Još jednom od srca hvala svima na suradnji i veselimo se novim izazovima koji su pred nama.
Vrijeme je za kratak predah i punjenje baterija. Želimo vam da tijekom nadolazećih blagdana provedete ugodne trenutke sa svojim najmilijima. Puno sreće, mira i ljubavi te uspjeha u novoj 2024. od ekipe iz tvrtke ENERGETIKA MARKETING!

15.12.2023

Izašao novi EGE

Group 249 Izašao novi EGE

Upravo izašli 151. broj časopisa EGE ujedno je i velika prekretnica

Budućnost je digitalna, a od 151. broja digitalan je i časopis EGE. Radi se o velikoj prekretnici u 30-godišnjoj povijesti. Naime, ovaj broj, baš kao i svi budući, dostupan je u uobičajenom, tiskanom, ali i u digitalnom obliku. To znači da ga se, osim na papiru, može (za sada još besplatno!) pročitati i na mobitelu, tabletu ili računalu...

Broj kojim se zaključuje godina dvostrukog jubileja (30 godina izlaženja i izlazak 150. broja) najvećim je dijelom posvećen još jednom jubileju: 10 godina Hrvatske u Europskoj uniji.

04.12.2023

Održana Voda na dlanu

Group 249 Održana Voda na dlanu

Već treća zaredom Konferencija Voda na dlanu, ujedno zadnji naš skup ove godine, održana je 30. studenoga u Zagrebu.

Europska unija, kada je u pitanju vodnokomunalno gospodarstvo, nastavlja prihvaćati sve strože propise koje članice trebaju usvojiti kako bi poboljšale vodoopskrbu i odvodnju te, posljedično, zaštitile vodu i okoliš. Jedan od posljednjih propisa koji ponovno fino namještaju to područje je Direktiva o kvaliteti vode namijenjene za ljudsku potrošnju. Ona je stupila na snagu početkom 2021. godine, postavila nova pravila u promjenama dopuštenih koncentracija određenih parametara u pitkoj vodi i uvela nove odnose u ispitivanju voda. To je bio jedan od naglasaka s treće po redu Konferenciji o obradi, pripremi, pročišćavanju i zaštiti voda, vodoopskrbi i odvodnji VODA NA DLANU koja je u našoj organizaciji održana 30. studenoga u Zagrebu.

Uz to, bilo je riječi i o zaštiti od legionela, problematici muljeva pri pročišćavanju otpadnih voda, uklanjanju mikroplastike iz vode, održivosti kada je riječ o vodoopskrbi, plavo-zelenim rješenjima za zahtjeve europskih propisa i opasnostima koje prijete Kopačkom ritu. Također je pokazano kako se u vukovarskom vodovodu iskorištava Sunčeva energija, kako je u Poreču riješeno pročišćavanje otpadnih voda i kako je u Čazmi ostvaren prvi hrvatski biološki bazen. Konačno, predstavljena su i neka od rješenja i postupaka za pročišćavanje vode i očuvanje kvalitete vodoopskrbnih cijevi koje nude poznati svjetski proizvođači.

24.11.2023

Na putu do uspješnog poslovanja

Group 249 Na putu do uspješnog poslovanja

Za našeg partnera XEnergy održali smo okrugli stol 'Najvažniji rizici poslovanja u 2024. godini - Strategije upravljanja u hrvatskim kompanijama’

Upravljanje rizicima ključ je uspješnog poslovanja, a izazovi koje donose brojni geopolitički, ekonomski, klimatski ili regulatorni čimbenici čine upravljanje još delikatnijim zadatkom. To se sve moglo čuti uživo, na okruglom stolu pod nazivom 'Najvažniji rizici poslovanja u 2024. godini - Strategije upravljanja u hrvatskim kompanijama’ u organizaciji udruge XEnergy - Empowering Women in Energy Transition.

Na skupu održanom 24. studenoga u Clubhouse Golfu u Zagrebu mogla su se čuti mišljenja vrhunskih menadžera iz velikih hrvatskih korporacija. Svi su se dotaknuli potencijalnih rizika u poslovanju, a posebice rizika povezanih s tzv. ESG kriterijima (okolišnim, društvenim i upravljačkim). Zelena tranzicija i regulatorni rizici postavljaju se kao izazovi u poslovanju na koje treba obratiti pozornost već iduće godine.

20.11.2023

Newsletter portala za studeni 2023.

Group 249 Newsletter portala za studeni 2023.

Objavljen je 'Newsletter' našeg portala za studeni ove godine...

U specijalima na portalu www.energetika-net.com u studenom pročitajte:

intervju s Ashkanom Hosseinijem, glavnim financijskim direktorom i članom Uprave tvrtke E.ON Hrvatska

o plinskim apsorpcijskim dizalicama topline Robur kao rješenjima za grijanje i u scenarijima smanjivanja primjene fosilnih goriva

o kvaliteti novih tipki za vodokotliće TECE koje prati vrhunski dizajn

o primjeni tlačno neovisnih regulacijskih ventila Oventrop Cocon QTZ koji omogućavaju automatsko hidrauličko uravnotežavanje

• o problemima kod primjene sunčanih elektrana u slučaju nevremena, a osobito tuče

komentar na temu sve zastupljenijih ESG kriterija u poslovanju.

18.10.2023

Već 150. broj časopisa EGE!

Group 249 Već 150. broj časopisa EGE!

Godina dvostrukog jubileja časopisa EGE polako se primiče kraju. Nakon što je u broju 1/2023 prigodno obilježeno 30 godina izlaženja, broj 4/2023 zapravo je 150. broj.

Malo-pomalo i došli smo do 150. broja časopisa EGE, čime polako zaokružujemo ovu godinu dvostrukog jubileja. Naime, u prvom ovogodišnjem broju obilježili smo 30 godina izlaženja i on je bio u znaku te važne obljetnice, kada su se neki od naših najvažnijih poslovnih partnera osvrnuli na suradnju s nama i na neke od svojih značajnijih ostvarenih projekata i dostignuća u tom razdoblju. Sada je pak pred vama 150. broj koji možda nije toliko svečarski, koliko bi se to možda moglo očekivati, iako zanimljivih tema i priloga ni ovaj put ne manjka. U svakom slučaju, za stručan časopis u zemlji u kojoj su svima puna usta struke, a osobito kada treba sakriti pozadinu, to nije mali uspjeh.

13.11.2023

Tjedan pun zanimljivosti

Group 249 Tjedan pun zanimljivosti

Prošli tjedan sudjelovali smo u organizaciji dva okupljanja: svečanosti otvorenja novog pogona tvrtke Plinotehnika i prve radionice projekta PLIGES.

Početak studenoga donio je sjajne priče za koje se trebalo uputiti na dva različita dijela Hrvatske: na sam sjever i na istok.

Prva se dogodila 8. studenoga i bilo je to otvorenje nove poslovne zgrade tvrtke Plinotehnika u Ivanovcu pokraj Čakovca. U novoj zgradi bit će smješteni pogoni za proizvodnju plinskih infracrvenih grijalica i druge plinske opreme, ali i dio uredskih prostora te izložbeni dio s opremom za grijanje Vaillant i opremom za roštiljanje Weber. Plinotehnika posluje već gotovo pola stoljeća (osnovana je 1975.) i svih tih godina nanizala je uspjehe u području proizvodnje plinske opreme i izvođenja plinskih instalacija. Od kolikog je značaja i važnosti tvrtka za lokalnu zajednicu, jasno je pokazalo veliko zanimanje uzvanika, ali i govornici koji su se obratili na prigodnoj svečanosti otvorenja novog pogona.

Drugi događaj zbio se 11. studenoga i radilo se o prvoj radionici projekta 'Mapiranje plitkih geotermalnih sustava u Republici Hrvatskoj' ili skraćeno PLIGES, koja je održana u prostorima Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Cilj tog projekta u kojem sudjeluju Fakultet strojarstva i brodogradnje i Rudarsko-geološko-naftni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i tvrtka TT Inženjering je stvoriti bazu podataka i GIS kartu izvedenih sustava koji iskorištavaju toplinu plitkih geotermalnih izvora, tj. plitkih slojeva tla i podzemnih voda. Radi se o energiji iz neposredne okolice koja se s pomoću dizalica topline u izvedbama tlo - voda i voda - voda može tada koristiti za grijanje, pripremu potrošne tople vode pa i za hlađenje. Do sada takve baze i karte nije bilo pa će, kada one budu dovršene, to značajno olakšati projektiranje i izvođenje takvih sustava.

06.11.2023

Za svakoga ponešto

Group 249 Za svakoga ponešto

Pripremljen je plan stručnih skupova koje ENERGETIKA MARKETING organizira sljedeće godine.

Pripremljen je plan stručnih skupova koje u 2024. godini organizira ENERGETIKA MARKETING. Plan je napravljen tako da svatko može pronaći nešto za sebe:
SVIJETLA BUDUĆNOST: 15. veljače, Zagreb, Kongresni centar 'Antunović'
PLINARSKI FORUM: 21. ožujka, Zagreb, Kongresni centar 'Antunović'
BIOMASA & BIOPLIN: 18. travnja, Zagreb, Kongresni centar 'Antunović'
TLAČNA OPREMA: 23. svibnja, Zagreb, Kongresni centar 'Antunović'
QIRT 2024: 1. - 5. srpnja, Zagreb, Hotel 'International'
NOVA ERA PROMETA: 10. listopada, Zagreb, Kongresni centar 'Antunović'
POWER & ENERGY MASTERS: 6. - 8. studenoga, Vodice, Hotel 'Imperial Park'.

Arhiva novosti