Novosti

02.06.2023

Izašao EGE 2/2023

Group 249 Izašao EGE 2/2023

Objavljen je novi broj časopisa EGE.

Upravo je objavljen drugi ovogodišnji i ujedno 148. broj stručnog časopisa EGE! Glavna tema broja je hlađenje, ventilacija i klimatizacija i, osim o brojnim novostima iz programa poznatih domaćih i svjetskih proizvođača opreme, može se pročitati i nešto više o  preuzimanjima i spajanjima tvrtki iz tog područja, ali i opsežan osvrt na promjene koje donose izmjene i dopune 'F-Gas Regulative'.

Stranice časopisa otkrivaju i izazove i prepreke zelene tranzicije i daju odgovor na pitanje gdje se Hrvatska nalazi po potrošnji energije u svijetu.

Nisu zaboravljeni ni čitatelji koje zanimaju i koji prate teme kao što su vodikova energetska tehnika, nuklearna energija, održivost, oprema pod tlakom, nove tehnologije, a tu su i osvrti na dva stručna skupa održana u proteklih nekoliko mjeseci: Plinarski forum i Klima-forum i Konferenciju INTER-KLIMA. Pri tome je u općoj dekarbonizaciji posebice zanimljivo istaknuti plinsku tehniku i članak o borbi protiv klimatskih promjena na njemački način, tj. odlasku plinskog grijanja u povijest.

26.05.2023

Sretan Dan državnosti

Group 249 Sretan Dan državnosti

ENERGETIKA MARKETING vam svima želi sretan 30. svibnja, Dan državnosti!

Tko na tvrdoj stini svoju povist piše,
Tom ne može nitko prošlost da izbriše...

19.05.2023

Održana Sunčeva energija 2023.

Group 249 Održana Sunčeva energija 2023.

U Zagrebu je 18. svibnja održan već drugi za redom ovogodišnji seminar o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije - Sunčeva energija 2023.

Glavna poteškoća kod primjene Sunčeve energije je slabost nadležnih državnih tijela za izradu zakonskog okvira i sporost izdavanja potrebne dokumentracije, što značajno otežava ostvarivanje projekata. To je jedan od zaključaka već drugog ovogodišnjeg seminara o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije, posvećenog Sunčevoj energiji, koji je 18. svibnja ove godine održan u Zagrebu.

Zanimanja za Sunčevu energiju ne nedostaje pa je samo u prva tri mjeseca ove godine operator distribucijskog sustava zaprimio zahtjeve za priključenje novih sunčanih elektrana kao u cijeloj 2022. S druge strane, do priključenja izvedenog postrojenja na mrežu može proći i 6 - 8 mjeseci.

Za povećanje primjene Sunčeve energije svakako je nužan kvalitetan i stabilan zakonski okvir, školovani i obučeni instalateri. Također bi poticanje ugradnje sunčanih elektrana za građane i male poduzetnike trebalo biti kontinuirano i razvidnije. Istodobno, ulaganja u sunčane elektrane su u sadašnje vrijeme rastućih cijena energije vrlo brzo isplativa.

Na seminaru je bilo riječi o energetskim zadrugama, predstavljene su mogućnosti sinergije energetike i poljoprivrede u projektima agrosunčanih elektrana, pojašnjeno je što u 'novoj' energetici znači agregiranje i pokazan odličan primjer Križevaca kao grada posvećenog energetskoj tranziciji.

05.05.2023

Uskoro novi EGE

Group 249 Uskoro novi EGE

Priprema se drugi ovogodišnji broj časopisa EGE i za tjedan - dva ugledat će svijetlo dana...

Glavna tema drugog ovogodišnjeg broja časopisa EGE, u godini u kojoj časopis obilježava 30 obljetnicu izlaženja, ali i izlazak 150 broja (to će biti četvrti ovogodišnji broj, najesen) je hlađenje, ventilacija i klimatizacija. Nedavno održani skupovi KLIMA-FORUM i INTER-KLIMA pokazali su da je zanimanje za ta stručna područja sve veće, a u godinama koje dolaze u njima se očekuju velike promjene koje ponajviše slijede iz nove 'F-Gas Regulative'.

No, bit će tu i osvrt na Plinarski forum, održan početkom ožujka, ali i uobičajene teme iz energetike, energetskog gospodarstva i mnoge druge zanimljivosti.

28.04.2023

Sretan praznik rada!

Group 249 Sretan praznik rada!

ENERGETIKA MARKETING vam svima želi sretan 1. svibanj, Međunarodni praznik rada!

Produljeni vikend svakome dobro dođe, za mali predah od svakodnevnih obveza, za odmor i druženje. Ako još i vrijeme posluži... sreći nema kraja...

24.04.2023

Održani Klima-forum i INTER-KLIMA 2023.

Group 249 Održani Klima-forum i INTER-KLIMA 2023.

U Zadru su 19., 20. i 21. travnja ove godine održani 9. Klima-forum i 26. Konferencija INTER-KLIMA.

Zadar je ponovno bio središnje mjesto za tehniku hlađenja, ventilacije i klimatizacije i time se Klima-forum vratio na mjesto na kojem je prije 15 godina i započeo. Već deveti po redu Klima-forum održan je 19. 20. i 21. travnja ove godine, istodobno s 26. međunarodnom konferencijom o grijanju, hlađenju i klimatizaciji INTER-KLIMA, ujedno i najstarijim znanstvenim i stručnim skupom te vrste na ovim prostorima. Uz sve to, brojni strani, ali domaći proizvođači rashladne, ventilacijske i klimatizacijske opreme i uređaja na izložbenim su prostorima i u sklopu stručnih izlaganja prikazali nove proizvode, dostignuća, rješenja, zanimljivosti i usluge.

U glavne teme koje su obrađivane na oba skupa svakako se ubrajaju velike promjene u rashladnoj i klimatizacijskoj tehnici koje donose izmjene i dopune tzv. F-Gas Regulative, ali i novosti u Direktivi o energetskim značajkama zgrada (EPBD). Tako će ubuduće, gdje je to god tehnički izvedivo, energija na lokaciji morati biti proizvedena iz obnovljivih izvora ili se pak moraju koristiti sustavi daljinskog grijanja ili hlađenja koji koriste otpadnu toplinu i/ili obnovljive izvore. Zbog svega toga ne čudi sve veća primjena dizalica topline kao izvora toplinske i rashladne energije u termotehničkim sustavima. Dakako, nisu zaobiđena ni najsuvremenija rješenja za regulaciju i upravljanje takvim sustavima koji omogućavaju veću udobnost primjene i značajno smanjenje potrošnje energije, a između ostaloga i rješenja budućnosti kao što su pametni domovi, kuće i zgrade.

Konačno, na samom početku skupova predstavljeno je i novo izdanje EM literature - knjiga 'Hlađenje i klimatizacija', sažetak životnog djela prof. dr. sc. Oresta Fabrisa.

14.04.2023

'Newsletter' portala za travanj 2023.

Group 249 'Newsletter' portala za travanj 2023.

Objavljen je 'Newsletter' našeg portala za travanj 2023. godine...

U specijalima na portalu www.energetika-net.com u travnju pročitajte:

intervju s Ubaldom Zicarellijem, čelnikom Clivetovog ogranka South East Europe o održivim sustavima budućnosti koji služe maksimalno učinkovitoj obnovi zraka

o ulaganjima tvrtke E.ON Hrvatska u zelenu energetiku, koja će u naredne dvije godine dosegnuti više od 50 milijuna eura

o novoj Atreinoj školskoj jedinici Duplex Inter-H koja ide korak dalje na tržištu

koja pitanja valja uzeti u obzir kada se govori o sintetičkim gorivima?

kako novi sustav TECEfloor Smart Home čini modularno upravljanje energijom udobno dostupnim?

• komentar: Dokapitalizacija HEP-a ili kako ubiti kravu radi odreska.

07.04.2023

Sretan Uskrs!

Group 249 Sretan Uskrs!

ENERGETIKA MARKETING želi vam svima sretan Uskrs!

Nekoliko dana blagdana sigurno će svakome dobro doći. Osim što je to vrijeme obiteljskog okupljanja i druženja, to je također vrijeme i da se, koliko je god to moguće, napune baterije.

31.03.2023

Još tri tjedna do najveće smotre u hlađenju, ventilaciji i klimatizaciji

Group 249 Još tri tjedna do najveće smotre u hlađenju, ventilaciji i klimatizaciji

Preostalo je nešto manje od tri tjedna do najveće smotre u hlađenju, ventilaciji i klimatizaciji. Naime, 19. - 21. travnja ove godine u Zadru se održavaju osmi po redu Klima-forum i 26. konferencija o grijanju, hlađenju i klimatizaciji INTER-KLIMA.

Preostalo je nešto manje od tri tjedna do najveće smotre u hlađenju, ventilaciji i klimatizaciji. Pod istim krovom u hotelu 'Kolovare' Zadru 19. - 21. travnja održavaju se dva stručna skupa: 8. klima-forum i 26. konferencija o grijanju, hlađenju i klimatizaciji INTER-KLIMA. Dok će se stručna i znanstvena izlaganja održavati 20. i 21. travnja, na brojnim izložbenim prostorima koji će od poslijepodnevnih sati 19. travnja do poslijepodnevnih sati 21. travnja biti dostupni i široj javnosti svoja nova rješenja, proizvode, usluge i dostignuća predstavit će vodeći domaći i svjetski proizvođači rashladnih i klimatizacijskih uređaja, opreme i sustava.

No, to nije sve. Prvi dan održavanja skupova, 20. travnja, bit će predstavljeno novo izdanje EM literature. Riječ je o knjizi HLAĐENJE I KLIMATIZACIJA, životnom djelu jednog od doajena rashladne i klimatizacijske tehnike u Hrvatskoj i šire, prof. dr. sc. Oresta Fabrisa. U knjizi su dane najbitnije termodinamičke osnove i objašnjene su pojave, procesi i zakoni koji se pojavljuju u tehnici hlađenja i klimatizacije. Posebna je pozornost poklonjena praktičnim i specifičnim rješenjima i uz njih su dane odgovarajuće jednadžbe, izrazi i brojčani podaci. Knjiga obuhvaća i najnovije promjene vezane uz problematiku zaštite ozonskog sloja, racionalno korištenje energije i neka posve nova dostignuća i očekivane promjene u budućnosti. Na kraju je knjiga dopunjena većim brojem riješenih zadataka i prilozima u obliku tablica, dijagrama i sl. Jednom rječju - djelo koje bi trebao imati svatko tko se na bilo koji način bavi hlađenjem, ventilacijom i klimatizacijom.

24.03.2023

Baza članaka časopisa EGE ponovno je tu

Group 249 Baza članaka časopisa EGE ponovno je tu

Uz 30. obljetnicu izlaženja i osvježivanje dizajna, uz prvi ovogodišnji broj vratila se i baza članaka časopisa EGE.

Prvi ovogodišnji broj časopisa EGE ujedno je bio i obljetnički. Naime, broj je iz tiskare izašao svega nekoliko dana nakon što je prošlo točno 30 godina otkako je objavljen prvi broj časopisa EGE. Valja se podsjetiti: bilo je to 4. ožujka 1993. godine.

Novi broj časopisa EGE stoga je tematski ponajviše posvećen toj važnoj obljetnici, no to nije jedini ovogodišnji razlog za slavlje: ujesen će biti objavljen i 150. broj časopisa. Uz obljetnicu, časopis je doživio i određeno dizajnersko osvježenje.

No, to nije jedina novost vezana uz časopis. Odnedavno je na stranicama časopisa ponovno dostupna i baza članaka koji su objavljeni u proteklih 20 godina izlaženja (zbog tehničkih razloga ipak nije bilo moguće bazom obuhvatiti svih 30 godina). Pri tome je moguće pretraživanje po riječima iz naslova, temama, autorima ili pak po vrsti teksta. Brzo i jednostavno.

 

Arhiva novosti