Novosti

15.07.2022

Izašao EGE 3/2022

Group 249 Izašao EGE 3/2022

Izašao je novi broj časopisa EGE 3/2022.

Obnovljivi izvori energije svakako su budućnost kada je riječ o osiguravanju opskrbe energijom, a u rastućoj energetskoj krizi i nužnost. No, puno je problema koje bi tu još trebalo riješiti. U međuvremenu, ne treba zanemariti važnost vode, bez obzira na to u koje se svrhe koristi. Promet, energetika, termotehnika odlučno su na zelenom putu, no ne smije se zanemariti ni plin kao odličan prijelazni energent. U tome će Hrvatskoj itekako pomoći terminal za LNG na Krku, kako to smatra Hrvoje Krhen, direktor tvrtke LNG Hrvatska u upravo izašlom broju časopisa EGE.

13.07.2022

Održan 19. hrvatski seminar o tlačnoj opremi

Group 249 Održan 19. hrvatski seminar o tlačnoj opremi

Održan je 19. hrvatski seminar o tlačnoj opremi.

19.05.2022

Održana Nova era prometa

Group 249 Održana Nova era prometa

Održan je 3. forum o električnim i vozilima na plin i gorivne članke i rješenjima za održivi razvoj prometa Nova era prometa.

08.05.2022

Novi broj časopisa EGE

Group 249 Novi broj časopisa EGE

Izašao je novi broj časopisa EGE 2/2022

Čist i higijenski ispravan zrak i ugodna klima, dizalice topline, nova vodikova strategija, stanje na energetskom i plinskom tržištu, novi izazovi održivog prometa - samo su neke od tema novog broja časopisa EGE. Uz to, tu je i intervju s Draženom Jakšićem, dipl. ing., ravnateljem Energetskog instituta Hrvoje Požar...

01.04.2022

Održan Plinarski forum

Group 249 Održan Plinarski forum

Održan je 21. plinarski forum.

Potražnja za energijom sve je veća, a u energetskom miksu nijedan oblik energije ne smije isključiti onaj drugi. Naime, era fosilnih goriva će, unatoč svemu, trajati još dugo, a potražnja za njima se nastavlja. Istodobno, trenutačna energetska i politička kriza u svijetu je takva da 'volatilnost' na tržištima energije postala ključna riječ i nemoguće je predvidjeti što će biti i za samo tjedan dana.

Iako su u Hrvatskoj su nadležna tijela poduzela sve što je u njihovoj moći kako bi se spriječili još veći potresi na tržištu, stanje je alarmantno, izvanredno. Naime, osim trenutačnih problema s opskrbljivačima zbog visokih cijena plina, uskoro se mogu očekivati i problemi zbog smanjene potrošnje plina, što će ugroziti prihode operatora plinskih distribucijskih sustava, a to bi opet moglo imati negativan utjecaj na njihovu sigurnost i pouzdanost njihovog rada. Uz sve to, sve članove 'plinskog lanca' i dalje muče isti problemi koji se ne rješavaju posljednjih 20 godina. Sve to su neki od naglasaka s održanog 21. plinarskog foruma.

Bez obzira na sve te poteškoće, a i one koji se mogu očekivati u budućnosti, plin će se kao energent koristiti još godinama. Cijelo to vrijeme, do neke buduće neugljične energetike, plinske sustave, instalacije, uređaje i svu pripadajuću opremu netko će trebati projektirati, izvoditi, graditi, instalirati, uodržavati, servisirati, popravljati, upravljati, ispitivati...

U svemu tome će, baš kao i do sada, Plinarski forum imati svoju ulogu kao mjesto za stručnu raspravu, razmjenu iskustava i razmišljanja, upozoravanje na nedostake i predlaganje rješenja u plinskoj i svim srodnim strukama.

11.03.2022

Novi broj časopisa EGE

Group 249 Novi broj časopisa EGE

Izašao je novi broj časopisa EGE 1/2022

Odgovore na pitanja kako do još zelenije elektroenergetske mreže, mogu li terminali za LNG spasiti Europu od krize i kada će Zagrebom prometovati autobusi na vodik daje novi broj časopisa EGE.  Pročitajte i priču o preuzimanjima i spajanjima u plinskom gospodarstvu i intervju s izv. prof. dr. sc. Vladislavom Brkićem, dekanom RGN-a...

10.03.2022

Održana 2. konferencija Voda na dlanu

Group 249 Održana 2. konferencija Voda na dlanu

Održana je 2. konferencija o obradi, pripremi, pročišćavanju i zaštiti voda, vodoopskrbi i odvodnji Voda na dlanu.

Vodnokomunalno gospodarstvo jedno je od područja koje je primjetno osjetilo prednosti ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Naime, svaka članica EU-a može znatno poboljšati vodoopskrbu i odvodnju projektima uz pomoć sredstava iz europskih fondova. U Hrvatskoj se tako slika vodnog gospodarstva već popravila, a bit će još i bolja.
S druge strane, s pročišćavanjem otpadnih voda ne bi trebalo pretjerivati ni kada je riječ o dimenzioniranju postrojenja ni kada je riječ o stupnju pročišćavanja. U vezi s pročišćavanjem otpadnih voda, ostaje problem mulja, no već sada postoje nekoliko rješenja kako se on može uspješno rješavati.
U svakom slučaju, vodu kao vrijedan resurs treba čuvati, koristiti na odgovarajući način, pozorno i štedljivo, uz primjenu najsuvremenijih tehničkih rješenja za upravljanje sustavima vodoopskrbe, praćenje i nadzor njezine potrošnje i kvalitete, ali i postupaka njezine obrade, pripreme, pročišćavanja i zaštite.
Naravno, da bi sve to bilo moguće ostvariti, potrebna je jasna strategija.
Sve to, ali i još mnogo toga, bile su teme druge po redu Konferencije o obradi, pripremi, pročišćavanju i zaštiti voda, vodoopskrbi i odvodnji Voda na dlanu.

22.02.2022

'Newsletter' portala za veljača 2022.

Group 249 'Newsletter' portala za veljača 2022.

Nakon kraćeg zaostatka zbog tehničkih poteškoća objavljen je 'Newsletter' portala www.energetika-net.com za veljaču 2022. godine...

U specijalima portala www.energetika-net.com u veljači pročitajte:
što o trenutačnoj energetskoj krizi kaže prof. dr. sc. Nela Vlahinić Lenz s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci?
koje sve stručne skupove pripremamo u ovoj godini?
zašto je potreban bolji nadzor tržišta plina?
kako je poznati hrvatski proizvođač opremio luksuznu megajahtu?
u kojem se smjeru odvija razvoj gradova?
koja je to oaza mira i tišine u Gorskom kotaru?
zašto kratki spojevi više ne moraju biti veliki problem?
što donosi zelena taksonomija?

03.01.2022

Voda na dlanu 2022. - novi datum održavanja: 10. ožujka 2022.

Group 249 Voda na dlanu 2022. - novi datum održavanja: 10. ožujka 2022.

Novi datum održavanja 2. konferencije o obradi, pripremi, pročišćavanju i zaštiti voda, vodoopskrbi i odvodnji je 10. ožujka 2022. godine. Kao i do sada, skup se održava u Zagrebu, u Kongresnom centru 'Antunović'.

Voda je svuda oko nas...
... no, potrebna je odgovarajuća oprema, uređaji, sustavi i postrojenja kako bi se već na izvorištu, bez obzira na to radi li se o površinskoj vodi (iz rijeka ili jezera), podzemnoj, bočatoj ili pak oporabljenoj vodi, osigurala vrhunska kvaliteta i čistoća. Isto vrijedi i s vodom koja ulazi u kuću, zgradu, industrijsko ili energetsko postrojenje - ona također mora zadovoljiti parametre pitke vode ili pak tehnološke vode u raznim procesima, za što je također često nužna njezina obrada, priprema i pročišćavanje. Uostalom, dobri primjeri za to su prehrambena i farmaceutska industrija, gdje voda mora zadovoljiti visoke higijenske standarde li hoteli i bolnice u kojima su vodovodne instalacije iznimno složene i razgranate, a voda se mora obraditi tako da se onemogućava razvoj bilo kakvih opasnih mikroorganizama (npr. legionela). Na kraju, kada je ta voda iskorištena, mora se vratiti u okoliš očišćena od štetnih tvari, kako bi mogla nastaviti svoj prirodni ciklus.
Zato: Voda na dlanu!

16.01.2022

'Newsletter' portala za siječanj 2022.

Group 249 'Newsletter' portala za siječanj 2022.

Objavljen je 'Newsletter' portala www.energetika-net.com za siječanj 2022. godine...

Specijali portala www.energetika-net.com u siječnju 2022. godine uključuju više zanimljivih priloga:
- intervju mjeseca s dr. sc. Goranom Slipcem, dipl. ing., predsjednikom HRO CIGRÉ-a
- priču o problematici otpadnog mulja s uređaja za pročišćavanje otpadnih voda
- prikaz jednostavnog rješenja koje je primijenjeno u parnom sustavu KB 'Sveti Duh' u Zagrebu
- kraći zimski putopis po Plitvičkim jezerima
- predstavljanje jedinstvenog omekšivača i filtra za vodu na hrvatskom tržištu
- najavu velikog istraživanja iz područja obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti.
Uz to, tu su i već dobro poznate rubrike: Komentar 'Kratki spoj' s osvrtom na novi zakonodavni okvir u području obnovljivih izvora i Res publica, također s razmatranjem problematike sve većih broja postrojenja na obnovljive izvore u Hrvatskom elektroenergetskom sustavu, ali i u samom prostoru.

Arhiva novosti