Upotpunite svoje poslovanje...

Stručni skupovi

Energija iz dubina

Energija je svuda oko nas pa i ispod nas, samo je treba iskoristiti

Nakon nekoliko godina prekida, uzrokovanih dobro poznatim događajima, ponovno krećemo sa Seminarima 'Mogućnosti primjene obnovljivih izvora energije'. Tema prvog takvog od dva ovogodišnja seminara bit će mogućnosti primjene energije iz tla i vode, tj. geotermalne energije u geotermalnim elektranama i toplanama, ali i dizalicama topline koje kao svoje toplinske izvore koriste površinske i duboke slojeve tla, podzemne i površinske vode.

Kao i uvijek, cilj nam je prikazati najnovija tehnička rješenja, dostignuća i ostvarene projekte, a i pokazati u kojem se smjeru odvija razvoj cijelog tog područja.

23. veljače 2023.
Zagreb, Kongresni centar 'Antunović'

 

 

22. plinarski forum

Plin se još ne predaje!

Iako se možda čini da je konačno došao kraj ere plina, to nipošto nije slučaj. Plin će biti jedan od glavnih energenata još niz godina i to ne samo za grijanje domova, već ponajviše za proizvodnju električne energije koje će trebati sve više i više. Zbog toga ne samo što će plina i dalje trebati, možda i više nego sada, već će i dalje o plinu i plinskoj problematici trebati razmišljati i raspravljati. Uostalom, ne treba zanemariti da neke stvari u plinskoj i srodnim strukama nisu riješene godinama, a vjerojatno ni nikada neće.

U svemu tome će, baš kao i do sada, Plinarski forum imati svoju ulogu kao mjesto za stručnu raspravu, razmjenu iskustava i razmišljanja, upozoravanje na nedostake i predlaganje rješenja u plinskoj i srodnim strukama.

9. ožujka 2023.
Zagreb, Kongresni centar 'Antunović

 

Klima-forum 2023. i Konferencija INTER-KLIMA 2023.

Najveća smotra u tehnici hlađenja, ventilacije i klimatizacije

U svojem devetom izdanju Klima-forum će kao i do sada pokazati koja su što je sve novo ostvareno u području hlađenja, ventilacije i klimatizacije, odnosno koja su to nova rješenja, proizvodi, usluge, projekti i dostignuća vodećih domaćih i inozemnih stručnjaka i proizvođača opreme.

Posebnu vrijednost Klima-forumu u 2023. godini svakako daje činjenica što se održava zajedno s 26. međunarodnom konferencijom o grijanju, hlađenju i klimatizaciji INTER-KLIMA, ujedno i najstarijim znanstvenim i stručnim skupom te vrste na ovim prostorima.

Uz tu sinergiju i prisutnost vodećih domaćih i stranih proizvođača opreme i pružatelja usluga bit će to svakako najveća smotra struke, znanosti i rješenja u tehnici hlađenja, ventilacije i klimatizacije, ali i grijanja, instalacija, zgradarstva, obnovljivih izvora i svih s time povezanih  područja.

 

20. i 21. travnja 2023.
Zadar, Hotel 'Kolovare'

Nova era prometa

Prometna tranzicija se ubrzava

Era klasičnih vozila (ali i plovila i letjelica), pogonjenih motorima s unutarnjim izgaranjem koji koriste naftne derivate (tj. fosilna goriva) polako završava i cijeli se svijet okreće novim rješenjima vozila, plovila i letjelica, ali i novim rješenjima organizacije i načina prometa. Uz sve to, promjene koje se u svim zemljama svijeta moraju napraviti u energetskom miksu kako bi se smanjila ovisnost o fosilnim gorivima i zadvoljili ciljevi zaštite okoliša i ublažavanja klimatskim promjenama uvelike se odnose i na promet.

Naravno, u svemu tome Hrvatska nije iznimka i stoga se već četvrtu godinu zaredom održava Nova era prometa, stručni skup s fokusom na električnim i vozilima na plin (stlačeni, ukapljeni), vodik i gorivne članke, ali i svim drugim rješenjima za održivi razvoj prometa.

10. svibnja 2023.
Zagreb, Buzin, hotel 'Aristos'

 

Sunčeva energija 2023.

Na putu do Sunca

Nakon nekoliko godina prekida, uzrokovanih dobro poznatim događajima, ponovno krećemo sa Seminarima 'Mogućnosti primjene obnovljivih izvora energije'. Tema drugog takvog ovogodišnjeg seminara bit će mogućnosti iskorištavanja Sunčeve energije za proizvodnju električne (u sunčanim elektranama) i toplinske energije (u solarnim toplinskim sustavima).

Kao i uvijek, cilj nam je prikazati najnovija tehnička rješenja, dostignuća i ostvarene projekte, a i pokazati u kojem se smjeru odvija razvoj primjene Sunčeve energije.

25. svibnja 2023.
Zagreb, Kongresni centar 'Antunović'

 

Tlačna oprema

Dva desetljeća okupljanja stručnjaka u području opreme pod tlakom

Još od 1993. godine Hrvatski seminar tlačnoj opremi tradicionalno je mjesto za okupljanje struke u tom za gospodarstvo važnom području. Naime, oprema pod tlakom predstavlja osnovne elemente energetskih, procesnih i termotehničkih sustava i zauzima drugo mjesto po brojnosti u industriji u zemljama Europske unije. Njezina konstrukcija, proizvodnja, inspekcija i održavanje iznimno su bitni za sigurnost ljudi, materijalnih dobara i okoliša, ali i za ekonomičan rad postrojenja.

Seminar koji ove godine obilježava 20. obljetnicu održavanja stoga je zamišljen kao središnje mjesto za okupljanje stručnjaka iz područja opreme pod tlakom i svih drugih kojima je oprema pod tlakom na bilo koji način dio svakodnevnog posla.

6. srpnja 2023.
Zagreb, Kongresni centar 'Antunović'

 

Toplinarstvo 2023.

Toplinarstvo je budućnost

Bez obzira na trenutačnu energetsku i plinsku krizu, očito je da će se plin kao energent za grijanje, točnije plinska etažna grijanja u godinama koje dolaze sve manje koristiti. Uostalom, neke zemlje već sada zakonima i propisima zabranjuju ugradnju plinskih sustava grijanja u novoizgrađene kuće i zgrade nakon neke godine. Postavlja se pitanje kako onda učinkovito i priuštivo riješiti opskrbu toplinom kuća i zgrada. Solarni toplinski sustavi rješenje su samo tamo gdje je Sunčevog zračenja dovoljno na raspolaganju cijele godine, dizalice topline također nisu rješenje gdje postoje razna prostorna ili slična ograničenja za njihovo postavljanje i pogon. Dakle, preostaju dobro prokušana rješenja kao što su centralizirani sustavi za opskrbu toplinskom energijom.

To je i razlog zašto toplinarstvo i toplinarski sustavi zaslužuju zasebno mjesto za raspravljanje o toj problematici i za predstavljanje novih rješenja, dostignuća i ostvarenih projekata.

14. i 15. rujna 2023.
Osijek, Vikarijat Osijek

Voda na dlanu

Voda je svuda oko nas...

... no, potrebna je odgovarajuća oprema, uređaji, sustavi i postrojenja kako bi se već na izvorištu, bez obzira na to radi li se o površinskoj vodi (iz rijeka ili jezera), podzemnoj, bočatoj ili pak oporabljenoj vodi, osigurala vrhunska kvaliteta i čistoća. Isto vrijedi i s vodom koja ulazi u kuću, zgradu, industrijsko ili energetsko postrojenje - ona također mora zadovoljiti parametre pitke vode ili pak tehnološke vode u raznim procesima, za što je također često nužna njezina obrada, priprema i pročišćavanje. Uostalom, dobri primjeri za to su prehrambena i farmaceutska industrija, gdje voda mora zadovoljiti visoke higijenske standarde li hoteli i bolnice u kojima su vodovodne instalacije iznimno složene i razgranate, a voda se mora obraditi tako da se onemogućava razvoj bilo kakvih opasnih mikroorganizama (npr. legionela). Na kraju, kada je ta voda iskorištena, mora se vratiti u okoliš očišćena od štetnih tvari, kako bi mogla nastaviti svoj prirodni ciklus.

Zato: Voda na dlanu!

30. studenoga 2023.
Zagreb, Kongresni centar 'Antunović'

 

QIRT 2024

See You in Zagreb in 2024

The biannual Quantitative InfraRed Thermography (QIRT) Conference is a meeting of the scientific and industrial community interested and actively working in research, application and technology related to infrared thermography.

1 - 5 July 2024.
Zagreb, The International**** Hotel