5. konferencija o novim tehnologijama, robotizaciji i automatizaciji u industriji i zgradarstvu

SVIJETLA BUDUĆNOST 2024.

9. konferencija o energetski učinkovitoj rasvjeti, pametnim domovima, zgradama i gradovima

Zagreb, Kongresni centar 'Antunović', 29. veljače 2024.

'Triple Helix' važniji nego ikad

Kako bi se pojedinci, tvrtke, znanstvena zajednica i društvo što bolje nosilo s izazovima koje donose razvoj i primjena svega što nudi digitalizacija, ponovno je održana Svijetla budućnost, konferencija o novim tehnologijama, robotizaciji i automatizaciji u industriji i zgradarstvu, pametnim domovima, zgradama i gradovima.

Na nekoliko primjera dobre prakse pokazano je kako digitalizacija, robotizacija i automatizacija, umjetna inteligencija, tehnologija lanca blokova ('Blockchain'), prikupljanje i analiza velikih količina podataka ('Big Data'), internet stvari ('IoT'), računalstvo u oblaku, proširena stvarnost i strojno učenje nisu više spekulativna fikcija, već sadašnjost.

Neka od predstavljenih inovativnih rješenja su izrada trodimenzionalnih računalnih modela stvarnog mjesta prometne nesreće uz pomoć bespilotne letjelice i fotogrametrijskih postupaka, korištenje umjetne inteligencije u procjeni šteta na motornim vozilima, integracija suvremenih metoda istraživanja i kartiranja morskog dna, digitalna rješenja za predviđanje potražnje i optimiranje zaliha na skladištu itd. Konačno, prikazano je i 'srce' visoke tehnologije u Hrvatskoj, Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA) pri Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Kako je bilo na ovogodišnjem skupu, pogledajte u kratkom filmu:

 

Svijetla budućnost dio je Programa stručnog usavršavanja za razdoblje 2023. - 2024. godine Hrvatske stručno-znanstvene udruge za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije (HESO) i tvrtke ENERGETIKA MARKETING (suglasnost Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine od 13. listopada 2022. godine, klasa: 131-01/22-01/13, ur. broj: 531-04-2-22-4).

 

**** Sudjelovanjem na skupu obveznici stručnog usavršavanja ostvaruju sedam bodova, od čega jedan za regulativu.

Pokrovitelji:

Znanstveno-stručni pokrovitelji:

Organizatori:

Medijski pokrovitelji: