4. konferencija o novim tehnologijama, robotizaciji i automatizaciji u industriji i zgradarstvu HRVATSKA 4.0

SVIJETLA BUDUĆNOST

8. konferencija o energetski učinkovitoj rasvjeti, pametnim domovima, zgradama i gradovima

Zagreb, Kongresni centar 'Antunović', 26. siječnja 2023.

Bitni koraci prema svijetloj budućnosti su već napravljeni

Krize koje slijede jedna drugu potiču nova razmišljanja o politikama i aktivnostima koje će dati odgovore i rješenja ne samo za sadašnjost, već i za budućnost. Iako se to možda ne prvi pogled ne čini tako, u takve trendove itekako su se dobro uklopile domaće visokoškolske ustanove i brojne tvrtke.

Primjerice, tridesetak članica Smart city grupacije Hrvatske gospodarske komore zajedno razvija i proizvodi suvremena rješenja i proizvode za pametne gradove i zelenu javnu infrastrukturu. Zanimljiva rješenja za ispitivanje visokih objekata pomoću bespilotnih letjelica, zajednički rad ljudi i robota u skladištima i za veće sudjelovanje kućanstava u energetskim sustavima budućnosti pokazali su istraživači i znanstvenici s FER-a. Da hrvatska znanost ravnopravno može surađivati na vodećim svjetskim projektima pokazao je i zagrebački FSB čiji timovi sudjeluju u jednom od najznačajnijih astronomskih projekata - gradnji Opservatorija 'Vera Rubin' u Čileu koji će otkriti tajne svemira. Uz to, prikazana su i dva zanimljiva domaća projekta: pošumljavanje pomoću bespilotnih letjelica i razvoj autonomnog robota za rad u poljima kukuruza.

To su bili samo neki od naglasaka s ovogodišnjeg skupa Svijetla budućnost koji je održan 26. siječnja ove godine u Zagrebu, a obuhvatio je 4. konferenciju o novim tehnologijama, robotizaciji i automatizaciji u industriji i zgradarstvu HRVATSKA 4.0 i 8. konferenciju o energetski učinkovitoj rasvjeti, pametnim domovima, zgradama i gradovima.

 

Dio atmosfere i prikazanih zanimljivosti možete pogledati u sljedećem filmu:

 

Pokrovitelji:

Znanstveno-stručni pokrovitelji:

Organizatori:

Medijski pokrovitelji: