Vaš prozor u svijet energije!

Dobrodošli na EM web stranice :)

Vaš prozor u svijet energije!

Stručni časopis EGE

energetika, gospodarstvo, ekologija, etika

Stručni časopis EGE

Portal o energetici

www.energetika-net.com

Portal o energetici

EM stručni skupovi

EM stručni skupovi

EM stručna literatura

EM stručna literatura

Novosti

Sretan Uskrs svima!

28.03.2024

Sretan Uskrs svima!

Group 249 Sretan Uskrs svima!

ENERGETIKA MARKETING želi vam svima sretan Uskrs!

Stiglo je proljeće, što za mnoge znači i onaj uobičajeni proljetni umor. Stoga će nekoliko dana blagdana svakome sigurno dobro doći. Osim što je to vrijeme obiteljskog okupljanja i druženja, to je također prilika i da se, koliko je god to moguće, pronađe vremena za odmor i opuštanje.

Održan Plinarski forum 2024.

22.03.2024

Održan Plinarski forum 2024.

Group 249 Održan Plinarski forum 2024.

Ovogodišnji Plinarski forum pokazao je kako će plin biti neophodan energent u narednim desetljećima

Već 23. po redu Plinarski forum, održan 21. ožujka ove godine u Zagrebu, pokazao je kako se plin kao energent ipak ne predaje. Proces energetske tranzicije, tj. prelaska na potpuno dekarbonizirani energetski sustav i takvo društvo i gospodarstvo zahtijeva vrijeme i tu će plin u narednim desetljećima odigrati veliku ulogu. Naime, radi se o pouzdanom i fleksibilnom energentu čija je važnost ne može zanemariti. Slično vrijedi i za cijelu plinsku struku za koju će još godinama postojati potreba. Konačno, današnja plinska tehnika odlična je osnova za plinsku tehniku budućnosti koja će se najvjerojatnije osnivati na vodiku i bioplinovima.

U skladu s time, nastavljaju se projekti razvoja plinske infrastruture kao što je proširivanje terminala za prihvat ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Omišlju, novi plinovodi, a i spoj sa susjednom Bosnom i Hercegovinom. Uz to, ne treba zaboraviti ni 'male' projekte koji povećavaju potrošnju plina za neke druge namjene, za što je odličan primjer punionica stlačenog prirodnog plina (CNG) za vozila u Slavonskom Brodu.
Istodobno, potrošnja plina u Hrvatskoj se nakon nekoliko 'turbulentnih' godina stabilizirala, osobito kada se radi o tzv. kupcima na transportnom sustavu. To vrijedi i za cijene, za koje se čak očekuje da bi u narednom razdoblju mogle biti i niže.

Kada je pak riječ o strukama koje čine plinski lanac, na Forumu je ponovno bilo inženjerskih prikaza na temu primjene plina, a pokušalo se dati odgovore na neka pitanja iz svakodnevne prakse plinoservisera, plinoinstalatera i dimnjačara. Uz sve to, treba spomenuti i kako je ovogodišnji Forum započeo prosvjedom 'aktivistica' koje se protive primjeni plina (ali i bilo kojem drugom rješenju suvremene energetike i gospodarstva pa i zdravome razumu, ali to je već neka druga priča...).

Newsletter portala za ožujak 2024.

18.03.2024

Newsletter portala za ožujak 2024.

Group 249 Newsletter portala za ožujak 2024.

Objavljen je 'Newsletter' našeg portala za ožujak ove godine...

U specijalima na portalu www.energetika-net.com u ožujku pročitajte:

koje savjete za poslovanje na tržištu plina daje Mario Matković, izvršni direktor tvrtke MET Croatia Energy Trade

o novom stručnom skupu pod nazivom Renewable South koji ENERGETIKA MARKETING priprema u susjednoj Bosni i Hercegovini

o rješenjima za male kupaonice koje nudi TECE

o novom rekordu u primjeni robota u svijetu

o problematici naknade za služnost na cestama koju bi trebali plaćati operatori plinskih distribucijskih, elektrodistribucijskih i elektroprijenosnih sustava

komentar na temu obilja raznih poticaja i potpora u 'superizbornoj' godini.

Stigao novi EGE

01.03.2024

Stigao novi EGE

Group 249 Stigao novi EGE

Novi broj časopisa EGE upravo je stigao iz tiskare, a dostupan je i 'online'

Prvi ovogodišnji broj časopisa EGE upravo je stigao iz tiskare, a odmah je dostupan i 'online'.

Glavna tema ovog broja danas je poprilično nepopularna, a to je plin. Ipak, ne treba sumnjati kako će plin, unatoč činjenici što njegova potrošnja u Hrvatskoj iz godine u godinu postojano pada, ostati jedan od glavnih energenata još niz godina.

S druge strane, kada je riječ o budućnosti, primjeni novih tehnologija, digitalizacije, automatizacije i robotizacije, ona je svakako svijetla, što potvrđuje i nedavno održana konferencija upravo pod nazivom Svijetla budućnost

Izazovi koje donosi energetska tranzicija, novosti iz područja obnovljivih izvora, iskustva s primjenom sunčanih elektrana u Sloveniji, zanimljivosti iz područja elektromobilnosti, termotehnike i zaštite okoliša - samo su neke od tema novog broja časopisa.

I opet... Svijetla budućnost

01.03.2024

I opet... Svijetla budućnost

Group 249 I opet... Svijetla budućnost

Konferencija Svijetla budućnost, ujedno prvi naš skup ove godine, održana je 29. veljače u Zagrebu...

Kako bi se pojedinci, tvrtke, znanstvena zajednica i društvo što bolje nosilo s izazovima koje donose razvoj i primjena svega što nudi digitalizacija, u Zagrebu je 29. veljače ponovno održana Svijetla budućnost, konferencija o novim tehnologijama, robotizaciji i automatizaciji u industriji i zgradarstvu, pametnim domovima, zgradama i gradovima.

Na nekoliko primjera dobre prakse pokazano je kako digitalizacija, robotizacija i automatizacija, umjetna inteligencija, tehnologija lanca blokova ('Blockchain'), prikupljanje i analiza velikih količina podataka ('Big Data'), internet stvari ('IoT'), računalstvo u oblaku, proširena stvarnost i strojno učenje nisu više spekulativna fikcija, već sadašnjost.

Neka od predstavljenih inovativnih rješenja su izrada trodimenzionalnih računalnih modela stvarnog mjesta prometne nesreće uz pomoć bespilotne letjelice i fotogrametrijskih postupaka, korištenje umjetne inteligencije u procjeni šteta na motornim vozilima, integracija suvremenih metoda istraživanja i kartiranja morskog dna, digitalna rješenja za predviđanje potražnje i optimiranje zaliha na skladištu itd. Konačno, prikazano je i 'srce' visoke tehnologije u Hrvatskoj, Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA) pri Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Biomasa & bioplin 2024.

Biomasa & bioplin 2024.

18. travnja 2024. , Zagreb, Kongresni centar 'Antunović'

Energija iz prirode

Energija biološkog porijekla, dobivena iz ostataka poljoprivredne ili šumarske proizvodnje ili pak iz otpada ili pročišćavanja otpadnih voda dostupna je gotovo svuda. Uz to, njezinim se iskorištavanjem mogu riješiti nusproizvodi ili tvari čije bi zbrinjavanje na neki drugi način bilo skupo ili gotovo nemoguće. Istodobno, kada je riječ o biomasi i bioplinu iz poljoprivrednih i šumarskih sirovina, treba težiti njezinoj održivost, tj. tome da se ne radi o sirovinama koje bi mogle poslužiti za proizvodnju hrane ili drvnih proizvoda, već isključivo o ostacima i otpadu. Naime, jedino se tako može zajamčiti 100% ugljična neutralnost i obnovljivost takvih izvora energije.

Tema ovogodišnjeg seminara posvećenog mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije upravo su biomasa i bioplin, njihova proizvodnja i energetsko iskorištavanje. Kao i uvijek, cilj je prikazati najnovija tehnička rješenja, dostignuća i ostvarene projekte, a i pokazati u kojem se smjeru odvija razvoj primjene biomase i bioplina u Hrvatskoj i Europi.

Hlađenje i klimatizacija

Hlađenje i klimatizacija

prof. dr. sc. Orest Fabris, dipl. ing.

NOVO!

Ova knjiga (udžbenik) namijenjena je studentima diplomskih i poslijediplomskih studija strojarskih i sličnih fakulteta, ali i mladim inženjerima koji se tom problematikom počinju praktično baviti. U knjizi su dane najbitnije termodinamičke osnove i objašnjene su pojave, procesi i zakoni koji se pojavljuju u tehnici hlađenja i klimatizacije. Posebna je pozornost poklonjena praktičnim i specifičnim rješenjima i uz njih su dane odgovarajuće jednadžbe, izrazi i brojčani podaci. Knjiga obuhvaća i najnovije promjene vezane uz problematiku zaštite ozonskog sloja, racionalno korištenje energije i neka posve nova dostignuća i očekivane promjene u budućnosti. Na kraju je knjiga dopunjena većim brojem riješenih zadataka i prilozima u obliku tablica, dijagrama i sl.

Za knjigu se također može reći da obuhvaća cjeloživotno iskustvo autora u tom području, od poslijediplomskog i doktorskog studija ('Refrigeration and Air Conditionig' na King’s Collegeu u Londonu), do predavanja iz područja termodinamike i rashladne tehnike na fakultetima u Sarajevu, Dubrovniku i Splitu. Pored bavljenja nastavnim, a uz to i znanstvenim radom, autor je vodio velik broj praktičnih projekata iz tog područja kao što su ispitivanje hlađenja nuklearnog goriva za NE Oskarshamn u Švedskoj, konzultantske usluge pri projektiranju i konačni tehnički prijam svih ledenih objekata za XIV. zimske olimpijske igre u Sarajevu, razvoj rashladnog kontejnera 40 '', razvoj i proizvodnja tzv. klima-bojler uređaja (izvedeno više od 500 jedinica), projektiranje, izrada i puštanje u rad desetak manjih i srednjih hladnjača, projektiranje, izrada i puštanje u rad više od 100 instalacija sustava klimatizacije na putničkim (turističkim) brodovima itd.

Više informacija i narudžba!

Portal www.energetika-net.com

Portal www.energetika-net.com

www.energetika-net.com

Energetika-net.com je jedinstveni portal u Hrvatskoj i šire koji svakodnevno donosi vijesti iz područja energetskog gospodarstva, plinske tehnike i gospodarstva, instalacija, termotehnike (grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije) i vode, energetske učinkovitosti i zgradarstva, obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša i elektromobilnosti i održivog prometa. Namijenjen je svima kojima su vijesti iz tih područja nužne za svakodnevno poslovanje kao što su energetske tvrtke, projektanti, izvođači, proizvođači opreme, investitori u projekte, dužnosnici državnih tijela i ustanova, članovi stručnih udruga, znanstvenici i studenti visokoškolskih ustanova, ali i široj javnosti.