Vaš prozor u svijet energije!

Dobrodošli na EM web stranice :)

Vaš prozor u svijet energije!

Stručni časopis EGE

energetika, gospodarstvo, ekologija, etika

Stručni časopis EGE

Portal o energetici

www.energetika-net.com

Portal o energetici

EM stručni skupovi

EM stručni skupovi

EM stručna literatura

EM stručna literatura

Novosti

Održan QIRT2024

08.07.2024

Održan QIRT2024

Group 249 Održan QIRT2024

Stručnjaci i znanstvenici iz cijelog svijeta oduševljeni su organizacijom 17. konferencije o kvantitativnoj infracrvenoj termografiji - QIRT 2024...

Nakon više od godinu dana priprema i tjedan dana održavanja, kao organizatori možemo biti zadovoljni završenom 17. konferencijom o kvantitativnoj infracrvenoj termografiji - QIRT 2024.

Stručnjaci i znanstvenici iz zemalja kao što su Argentina, Austrija, Belgija, Brazil, Češka, Francuska, Hrvatska, Italija, Izrael, Japan, Južna Koreja, Kanada, Kina, Meksiko, Njemačka, Poljska, Sjedinjene Američke Države, Srbija, Španjolska, Tajvan i Ujedinjeni Arapski Emirati okupili su se kako bi razmijenili znanja i iskustva i pokazali nova dostignuća u tom području. Primjerice, moglo se doznati nešto više o istraživanjima mogućnosti primjene IC termografije u otkrivanju i poslijeoperativnoj terapiji raka dojke, ali i drugih bolesti, a zanimljivi su bili i prikazi primjene te tehnike pri utvrđivanju oštećenja na automobilima, ali i njezinog kombiniranja s umjetnom inteligencijom. Dakako, najviše izlaganja odnosilo se na primjenu IC termografije za utvrđivanje stanja materijala i konstrukcija u strojarstvu, zrakoplovstvu i građevinarstvu.

U svakom slučaju, više od stotinu sudionika iz cijelog svijeta vratili su se s novim spoznajama i iskustvima, ali i lijepim uspomenama iz Zagreba i Hrvatske.

Održan 21. hrvatski seminar o tlačnoj opremi

27.05.2024

Održan 21. hrvatski seminar o tlačnoj opremi

Group 249 Održan 21. hrvatski seminar o tlačnoj opremi

Uspješnim održavanjem 21. hrvatskog seminara o tlačnoj opremi taj važan stručni skup zakoračio je u treće desetljeće...

Hrvatski seminar o tlačnoj opremi nastavio je biti središnje mjesto okupljanja stručnjaka opreme pod tlakom koja se zbog opasnosti za ljude, okoliš i materijalna dobra ubraja u iznimno osjetljivo i zahtjevno područje. Dokaz tomu je dvjestotinjak sudionika na 21. hrvatskom seminaru o tlačnoj opremi koji je 23. svibnja održan u Zagrebu.

U proteklih 20 godina održavanja seminara nastojalo se ispuniti postavljene ciljeve i područje opreme pod tlakom u Hrvatskoj organizirati u skladu s donesenim europskim dokumentima i na način kako je ono organizirano u razvijenim zemljama Europske unije. No, kao i svako tehničko područje, i oprema pod tlakom doživljava stalne promjene, što je posljedica razvoja i uočavanja potrebe za stalnim nadopunama postojećih zakona i propisa.

Ipak, ostvarenje nekih od zacrtanih ciljeva još nije ni započelo ili se pri tome pojavljuju određeni problemi, što se osobito odnosi na izobrazbe za inspektora i za izvođače pripreme za vatrogasne aparate i boce za disanje i ronjenje. Uz to, tu je i problem koji već neko vrijeme muči hrvatsko gospodarstvo, a to je pronalazak odgovarajućih zaposlenika. Naime, kako je upozoreno na okruglom stolu u sklopu Seminara, može se primijetiti da se danas već gube neka temeljna znanja, o čemu se mora početi voditi računa kada se rade planovi i programi u školstvu i obrazovanju.

Održana konferencija Renewable South

21.05.2024

Održana konferencija Renewable South

Group 249 Održana konferencija Renewable South

U Ljubuškom je 15. i 16. svibnja ove godine uspješno održana prva po redu konferencija Renewable South...

Napredak u primjeni obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini je spor, ali ga ipak ima. Uostalom, kada je riječ o njihovom udjelu u energetskom miksu, BiH uopće ne stoji loše, a već 2 GW iz sunčanih elektrana i vjetroelektrana omogućit će potpunu dekarbonizaciju energetskog sustava. U svakom slučaju, BiH je na dobrom putu energetske tranzicije, što pokazuje i podatak o tome da se instalirana snaga sunčanih elektrana u samo godinu dana udvostručila. Najveću ulogu u svemu tome ima Hercegovina, najjužniji dio BiH-a pa ne čudi što je konferencija o kojoj se raspravljalo o problematici obnovljivih izvora i njihovoj budućnosti nosi naziv Renewable South.

Odluka o održavanju stručnog skupa posvećenog obnovljivim izvorima i energetskoj tranziciji u susjednom BiH-u pokazala se kao pun pogodak. To potvrđuju izjave i pohvale brojnih sudionika konferencije koja je 15. i 16. svibnja održana u Ljubuškome. To je ujedno bilo uspješno povezivanje predstavnika državnih tijela i ustanova, lokalnih vlasti, znanstvene zajednice i gospodarstva s ciljem raspravljanja o problemima, ali i prilikama u području energetike koje, zahvaljujući jednom dijelu i nedavnom otvaranju pregovora s Europskom unijom, čekaju susjednu zemlju.

Održan je seminar Biomasa & bioplin 2024.

19.04.2024

Održan je seminar Biomasa & bioplin 2024.

Group 249 Održan je seminar Biomasa & bioplin 2024.

Seminar o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije Biomasa & bioplin 2024. istaknuo je velike potencijale biomase, bioplina i otpada.

Odgovore na pitanja s kojim se sve izazovima susreće područje energetike koje obuhvaća biomasu, bioplin, ali i otpadom i kako ih prevladati ponudio je Seminar o mogućnostima primjene obnovljivih izvora Biomasa & Bioplin 2024.

Između ostaloga, predstavljeni su inovativni projektima proizvodnje peleta iz šumske i poljoprivredne biomase i primjene mulja za proizvodnju miskantusa koji se potom koristi kao biomasa. Pokazano je stanje primjene bioplina u Europi i njezini ekonomski akspekti, ali i kakvo je stanje u Hrvatskoj s energetskim iskorištavanjem otpada. Bilo je riječi i o rješenjima iz IT područja za primjenu biomase i bioplina i o mogućnostima virtualnih elektrana.

Uz to, održan je i okrugli stol na temu trenutačne problematike primjene biomase i bioplina i rada energetskih postrojenja koja ih koriste.

Prikazani su i zanimljiv projekt razvoja lokalnih zajednica vezan uz primjenu biomase, rješenja cjelovitih jedinica za primjenu bioplina i trajnožareće kaminske peći. Pokazano je i kako se hrvatski proizvođači kotlova i peći na biomasu mogu osloniti na usluge domaćih visokih učilišta kada je riječ o razvoju i ispitivanju novih proizvoda i zanimljiv projekt dekarbonizacije poljoprivrede u Europi. Konačno, ukazano je i na iznimnu važnost sustava za odvod dimnih plinova kada se god radi o izgaranju biomase, bioplina ili otpada.

Sretan Uskrs svima!

28.03.2024

Sretan Uskrs svima!

Group 249 Sretan Uskrs svima!

ENERGETIKA MARKETING želi vam svima sretan Uskrs!

Stiglo je proljeće, što za mnoge znači i onaj uobičajeni proljetni umor. Stoga će nekoliko dana blagdana svakome sigurno dobro doći. Osim što je to vrijeme obiteljskog okupljanja i druženja, to je također prilika i da se, koliko je god to moguće, pronađe vremena za odmor i opuštanje.

Nova era prometa 2024.

Nova era prometa 2024.

8. listopada 2024. , Zagreb, Kongresni centar 'Antunović'

Prometna tranzicija se ubrzava

Era klasičnih vozila (ali i plovila i letjelica), pogonjenih motorima s unutarnjim izgaranjem koji koriste naftne derivate (tj. fosilna goriva) polako završava i cijeli se svijet okreće novim rješenjima vozila, plovila i letjelica, ali i novim rješenjima organizacije i načina prometa. Uz sve to, promjene koje se u svim zemljama svijeta moraju napraviti u energetskom miksu kako bi se smanjila ovisnost o fosilnim gorivima i zadvoljili ciljevi zaštite okoliša i ublažavanja klimatskim promjenama uvelike se odnose i na promet.

Naravno, u svemu tome Hrvatska nije iznimka i stoga se već petu godinu zaredom održava Nova era prometa, stručni skup s fokusom na vozilima s alternativnim pogonima i svim drugim rješenjima za održivi razvoj prometa.

Hlađenje i klimatizacija

Hlađenje i klimatizacija

prof. dr. sc. Orest Fabris, dipl. ing.

NOVO!

Ova knjiga (udžbenik) namijenjena je studentima diplomskih i poslijediplomskih studija strojarskih i sličnih fakulteta, ali i mladim inženjerima koji se tom problematikom počinju praktično baviti. U knjizi su dane najbitnije termodinamičke osnove i objašnjene su pojave, procesi i zakoni koji se pojavljuju u tehnici hlađenja i klimatizacije. Posebna je pozornost poklonjena praktičnim i specifičnim rješenjima i uz njih su dane odgovarajuće jednadžbe, izrazi i brojčani podaci. Knjiga obuhvaća i najnovije promjene vezane uz problematiku zaštite ozonskog sloja, racionalno korištenje energije i neka posve nova dostignuća i očekivane promjene u budućnosti. Na kraju je knjiga dopunjena većim brojem riješenih zadataka i prilozima u obliku tablica, dijagrama i sl.

Za knjigu se također može reći da obuhvaća cjeloživotno iskustvo autora u tom području, od poslijediplomskog i doktorskog studija ('Refrigeration and Air Conditionig' na King’s Collegeu u Londonu), do predavanja iz područja termodinamike i rashladne tehnike na fakultetima u Sarajevu, Dubrovniku i Splitu. Pored bavljenja nastavnim, a uz to i znanstvenim radom, autor je vodio velik broj praktičnih projekata iz tog područja kao što su ispitivanje hlađenja nuklearnog goriva za NE Oskarshamn u Švedskoj, konzultantske usluge pri projektiranju i konačni tehnički prijam svih ledenih objekata za XIV. zimske olimpijske igre u Sarajevu, razvoj rashladnog kontejnera 40 '', razvoj i proizvodnja tzv. klima-bojler uređaja (izvedeno više od 500 jedinica), projektiranje, izrada i puštanje u rad desetak manjih i srednjih hladnjača, projektiranje, izrada i puštanje u rad više od 100 instalacija sustava klimatizacije na putničkim (turističkim) brodovima itd.

Više informacija i narudžba!

Portal www.energetika-net.com

Portal www.energetika-net.com

www.energetika-net.com

Energetika-net.com je jedinstveni portal u Hrvatskoj i šire koji svakodnevno donosi vijesti iz područja energetskog gospodarstva, plinske tehnike i gospodarstva, instalacija, termotehnike (grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije) i vode, energetske učinkovitosti i zgradarstva, obnovljivih izvora energije, zaštite okoliša i elektromobilnosti i održivog prometa. Namijenjen je svima kojima su vijesti iz tih područja nužne za svakodnevno poslovanje kao što su energetske tvrtke, projektanti, izvođači, proizvođači opreme, investitori u projekte, dužnosnici državnih tijela i ustanova, članovi stručnih udruga, znanstvenici i studenti visokoškolskih ustanova, ali i široj javnosti.