Seminar o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije

Sunčeva energija 2023.

Zagreb, Kongresni centar 'Antunović', 18. svibnja 2023.

Sunčana strana ulice nije daleko

Glavna poteškoća kod primjene Sunčeve energije je slabost nadležnih državnih tijela za izradu zakonskog okvira i sporost izdavanja potrebne dokumentracije, što značajno otežava ostvarivanje projekata. To je jedan od zaključaka već drugog ovogodišnjeg seminara o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije, posvećenog Sunčevoj energiji, koji je 18. svibnja ove godine održan u Zagrebu.

Zanimanja za Sunčevu energiju ne nedostaje pa je samo u prva tri mjeseca ove godine operator distribucijskog sustava zaprimio zahtjeve za priključenje novih sunčanih elektrana kao u cijeloj 2022. S druge strane, do priključenja izvedenog postrojenja na mrežu može proći i 6 - 8 mjeseci.

Za povećanje primjene Sunčeve energije svakako je nužan kvalitetan i stabilan zakonski okvir, školovani i obučeni instalateri. Također bi poticanje ugradnje sunčanih elektrana za građane i male poduzetnike trebalo biti kontinuirano i razvidnije. Istodobno, ulaganja u sunčane elektrane su u sadašnje vrijeme rastućih cijena energije vrlo brzo isplativa.

Na seminaru je bilo riječi o energetskim zadrugama, predstavljene su mogućnosti sinergije energetike i poljoprivrede u projektima agrosunčanih elektrana, pojašnjeno je što u 'novoj' energetici znači agregiranje i pokazan odličan primjer Križevaca kao grada posvećenog energetskoj tranziciji.

 

Sunčeva energija - seminar o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije dio je Programa stručnog usavršavanja za razdoblje 2023. – 2024. godine Hrvatske stručno-znanstvene udruge za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije (HESO) i tvrtke ENERGETIKA MARKETING (suglasnost Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine od 13. listopada 2022. godine, klasa: 131-01/22-01/13, ur. broj: 531-04-2-22-4).

 

**** Sudjelovanjem na skupu obveznici stručnog usavršavanja ostvaruju sedam bodova, od čega jedan za regulativu.

Pokrovitelj:

Znanstveno-stručni pokrovitelji:

Organizatori:

Medijski pokrovitelji: