9. forum o hlađenju, klimatizaciji i ventilaciji

Klima-forum

zajedno s 26. međunarodnom konferencijom o grijanju, hlađenju i klimatizaciji INTER-KLIMA 2023.

Zadar, hotel 'Kolovare', 19., 20. i 21.travnja 2023.

Struka pred novim izazovima

Zadar je ponovno bio središnje mjesto za tehniku hlađenja, ventilacije i klimatizacije i time se Klima-forum vratio na mjesto na kojem je prije 15 godina i započeo. Već deveti po redu Klima-forum održan je 19. 20. i 21. travnja ove godine, istodobno s 26. međunarodnom konferencijom o grijanju, hlađenju i klimatizaciji INTER-KLIMA, ujedno i najstarijim znanstvenim i stručnim skupom te vrste na ovim prostorima. Uz sve to, brojni strani, ali domaći proizvođači rashladne, ventilacijske i klimatizacijske opreme i uređaja na izložbenim su prostorima i u sklopu stručnih izlaganja prikazali nove proizvode, dostignuća, rješenja, zanimljivosti i usluge.

U glavne teme koje su obrađivane na oba skupa svakako se ubrajaju velike promjene u rashladnoj i klimatizacijskoj tehnici koje donose izmjene i dopune tzv. F-Gas Regulative, ali i novosti u Direktivi o energetskim značajkama zgrada (EPBD). Tako će ubuduće, gdje je to god tehnički izvedivo, energija na lokaciji morati biti proizvedena iz obnovljivih izvora ili se pak moraju koristiti sustavi daljinskog grijanja ili hlađenja koji koriste otpadnu toplinu i/ili obnovljive izvore. Zbog svega toga ne čudi sve veća primjena dizalica topline kao izvora toplinske i rashladne energije u termotehničkim sustavima. Dakako, nisu zaobiđena ni najsuvremenija rješenja za regulaciju i upravljanje takvim sustavima koji omogućavaju veću udobnost primjene i značajno smanjenje potrošnje energije, a između ostaloga i rješenja budućnosti kao što su pametni domovi, kuće i zgrade.

Konačno, na samom početku skupova predstavljeno je i novo izdanje EM literature - knjiga 'Hlađenje i klimatizacija', sažetak životnog djela prof. dr. sc. Oresta Fabrisa.

 

Klima-forum 2023. i Konferencija INTER-KLIMA 2023. dio su Programa stručnog usavršavanja za razdoblje 2023. – 2024. godine Hrvatske stručno-znanstvene udruge za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije (HESO) i tvrtke ENERGETIKA MARKETING (suglasnost Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine od 13. listopada 2022. godine, klasa: 131-01/22-01/13, ur. broj: 531-04-2-22-4).

 

****
Sudjelovanjem na Klima-forumu 2023. obveznici stručnog usavršavanja ostvaruju osam bodova, od čega tri za regulativu.
Sudjelovanjem na Konferenciji INTER-KLIMA 2023. obveznici stručnog usavršavanja ostvaruju šest bodova, od čega jedan za regulativu.

Pokrovitelji:

Znanstveno-stručni pokrovitelji:

Organizatori:

Medijski pokrovitelji: