Seminar o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije

Energija iz dubina

Zagreb, Kongresni centar 'Antunović', 23. veljače 2023.

Hrvatski geotermalni potencijali konzervativno su potcijenjeni

Geotermalna energija ima golemi potencijal u Hrvatskoj, a ne treba zanemariti ni energetske potencijale plitkih slojeva tla, podzemnih i površinskih voda. Bili su to glavni naglasci s prvog ovogodišnjeg seminara o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije pod nazivom Energija iz dubina.

Primjerice, Agencija za ugljikovodike odredila je 75 istražnih prostora i trenutačno provodi istražna mjerenja geotermalnog potencijala za primjenu u toplinarskim sustavima u Sisku, Velikoj Gorici, Osijeku, Vinkovcima, Zaprešiću i Vukovaru, nakon čega će biti izbušene dvije istražne bušotine. Pri tome primjeri gradova kao što je Bjelovar pokazuju da, kada se ima volje i želje, nije teško pokrenuti ni vrlo ambiciozne projekte, a sve s ciljem da se postane energetski samodostatan. Uz to, AZU je nedavno raspisao i natječaj za koncesionare za šest istražnih prostora za proizvodnju električne iz geotermalne energije, pri čemu prva postrojenja očekuju za 4 - 5 godina. Istodobno, prva hrvatska geotermalna elektrana nepotrebno je opterećena sporom oko vlasništva kojem se, za sada, ne vidi kraj. Konačno, sve je veće zanimanje za iskorištavanje geotermalnih voda za grijanje staklenika u poljoprivredi. Tome se i ne treba čuditi jer je vjerojatnost da se u Hrvatskoj pronađu (geo)termalne vode čak 75%.

S druge strane, sve je više onih koji se odlučuju za primjenu dizalica topline tlo - voda i voda - voda za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode u domu, poslovnim prostorima i hotelima pa i u industriji. Brojni ostvareni projekti, a i oni koji će se tek ostvariti pokazuju da se sve kreće u dobrom smjeru.

 

Energija iz dubina - seminar o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije dio je Programa stručnog usavršavanja za razdoblje 2023. – 2024. godine Hrvatske stručno-znanstvene udruge za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije (HESO) i tvrtke ENERGETIKA MARKETING (suglasnost Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine od 13. listopada 2022. godine, klasa: 131-01/22-01/13, ur. broj: 531-04-2-22-4).

 

**** Sudjelovanjem na skupu obveznici stručnog usavršavanja ostvaruju sedam bodova, od čega jedan za regulativu.

Znanstveno-stručni pokrovitelji:

Organizatori:

Medijski pokrovitelji: