Voda na dlanu 2023.

3. konferencija o obradi, pripremi, pročišćavanju i zaštiti voda, vodoopskrbi i odvodnji

Zagreb, Kongresni centar 'Antunović', 30. studenoga 2023.

Novi izazovi pred vodnokomunalnim gospodarstvom

Europska unija, kada je u pitanju vodnokomunalno gospodarstvo, nastavlja prihvaćati sve strože propise koje članice trebaju usvojiti kako bi poboljšale vodoopskrbu i odvodnju te, posljedično, zaštitile vodu i okoliš. Jedan od posljednjih propisa koji ponovno fino namještaju to područje je Direktiva o kvaliteti vode namijenjene za ljudsku potrošnju. Ona je stupila na snagu početkom 2021. godine, postavila nova pravila u promjenama dopuštenih koncentracija određenih parametara u pitkoj vodi i uvela nove odnose u ispitivanju voda. To je bio jedan od naglasaka s treće po redu Konferenciji o obradi, pripremi, pročišćavanju i zaštiti voda, vodoopskrbi i odvodnji Voda na dlanu.

Uz to, bilo je riječi i o zaštiti od legionela, problematici muljeva pri pročišćavanju otpadnih voda, uklanjanju mikroplastike iz vode, održivosti kada je riječ o vodoopskrbi, plavo-zelenim rješenjima za zahtjeve europskih propisa i opasnostima koje prijete Kopačkom ritu. Također je pokazano kako se u vukovarskom vodovodu iskorištava Sunčeva energija, kako je u Poreču riješeno pročišćavanje otpadnih voda i kako je u Čazmi ostvaren prvi hrvatski biološki bazen. Konačno, predstavljena su i neka od rješenja i postupaka za pročišćavanje vode i očuvanje kvalitete vodoopskrbnih cijevi koje nude poznati svjetski proizvođači .

 

Voda na dlanu je dio Programa stručnog usavršavanja za razdoblje 2023. - 2024. godine Hrvatske stručno-znanstvene udruge za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije (HESO) i tvrtke ENERGETIKA MARKETING (suglasnost Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine od 13. listopada 2022. godine, klasa: 131-01/22-01/13, ur. broj: 531-04-2-22-4).

 

**** Sudjelovanjem na skupu obveznici stručnog usavršavanja ostvaruju sedam bodova, od čega dva za regulativu.

Pokrovitelj:

Znanstveno-stručni pokrovitelji:

Organizatori:

Medijski pokrovitelji: