Toplinarstvo 2023.

3. forum o rješenjima za daljinsko grijanje i hlađenje

Osijek, Vikarijat Osijek, 14. - 15. rujna 2023.
0
DANA
0
SATI
0
MINUTE
0
SEKUNDE

Toplinarstvo je budućnost grijanja!

Bez obzira na trenutačnu energetsku i plinsku krizu, očito je da će se plin kao energent za grijanje, točnije plinska etažna grijanja u godinama koje dolaze sve manje koristiti. Uostalom, neke zemlje već sada zakonima i propisima zabranjuju ugradnju plinskih sustava grijanja u novoizgrađene kuće i zgrade nakon neke godine. Postavlja se pitanje kako onda učinkovito i priuštivo riješiti opskrbu toplinom kuća i zgrada. Solarni toplinski sustavi rješenje su samo tamo gdje je Sunčevog zračenja dovoljno na raspolaganju cijele godine, dizalice topline također nisu rješenje gdje postoje razna prostorna ili slična ograničenja za njihovo postavljanje i pogon. Dakle, preostaju dobro prokušana rješenja kao što su centralizirani sustavi za opskrbu toplinskom energijom.

Kod takvih, centralnih toplinskih sustava, bez obzira na to služili oni za opskrbu samo jedne zgrade, više zgrada, cijelog naselja ili pak cijelih gradova pa i regija, kao energent može poslužiti bilo što. Toplinarski sustavi na biomasu odavno nisu novost, a već nekoliko godina i Hrvatska ima solarnu toplanu. No, moguće je i iskorištavanje otpadne topline raznih industrijskih ili tehnoloških procesa, a i geotermalna energija sve više dolazi u prvi plan. Sve se više govori i o toplinarskim sustavima 5. generacije, gdje će, baš kao i kod električne energije, potrošači toplinske energije moći biti i njezini proizvođači. Konačno, ne treba zaboraviti ni plin kao energent za toplane. Uostalom, mnogo je lakše provoditi mjere za smanjivanje emisija na jednom velikom, centralnom kotlu, nego na tisuće malih kotlova po stanovima i kućama. 

To je i razlog zašto toplinarstvo i toplinarski sustavi zaslužuju zasebno mjesto za raspravljanje o toj problematici i za predstavljanje novih rješenja, dostignuća i ostvarenih projekata.

 

 

 

Toplinarstvo - forum o rješenjima za daljinsko grijanje i hlađenje je dio Programa stručnog usavršavanja za razdoblje 2023. - 2024. godine Hrvatske stručno-znanstvene udruge za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije (HESO) i tvrtke ENERGETIKA MARKETING (suglasnost Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine od 13. listopada 2022. godine, klasa: 131-01/22-01/13, ur. broj: 531-01-2-22-4).

 

**** Sudjelovanjem na skupu obveznici stručnog usavršavanja ostvaruju 12 bodova, od čega dva za regulativu.

Pokrovitelj:

Znanstveno-stručni pokrovitelji:

Organizatori:

Medijski pokrovitelji: