Seminar o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije

Biomasa & bioplin 2024.

Zagreb, Kongresni centar 'Antunović', 18. travnja 2024.

Veliki su potencijali biomase, bioplina i otpada

Odgovore na pitanja s kojim se sve izazovima susreće područje energetike koje obuhvaća biomasu, bioplin, ali i otpadom i kako ih prevladati ponudio je Seminar o mogućnostima primjene obnovljivih izvora Biomasa & Bioplin 2024.

Između ostaloga, predstavljeni su inovativni projektima proizvodnje peleta iz šumske i poljoprivredne biomase i primjene mulja za proizvodnju miskantusa koji se potom koristi kao biomasa. Pokazano je stanje primjene bioplina u Europi i njezini ekonomski akspekti, ali i kakvo je stanje u Hrvatskoj s energetskim iskorištavanjem otpada. Bilo je riječi i o rješenjima iz IT područja za primjenu biomase i bioplina i o mogućnostima virtualnih elektrana.

Uz to, održan je i okrugli stol na temu trenutačne problematike primjene biomase i bioplina i rada energetskih postrojenja koja ih koriste.

Prikazani su i zanimljiv projekt razvoja lokalnih zajednica vezan uz primjenu biomase, rješenja cjelovitih jedinica za primjenu bioplina i trajnožareće kaminske peći. Pokazano je i kako se hrvatski proizvođači kotlova i peći na biomasu mogu osloniti na usluge domaćih visokih učilišta kada je riječ o razvoju i ispitivanju novih proizvoda i zanimljiv projekt dekarbonizacije poljoprivrede u Europi. Konačno, ukazano je i na iznimnu važnost sustava za odvod dimnih plinova kada se god radi o izgaranju biomase, bioplina ili otpada.

 

Biomasa & bioplin - seminar o mogućnostima primjene obnovljivih izvora energije dio je Programa stručnog usavršavanja za razdoblje 2023. – 2024. godine Hrvatske stručno-znanstvene udruge za energetiku, strojarske tehnologije i obnovljive izvore energije (HESO) i tvrtke ENERGETIKA MARKETING (suglasnost Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine od 13. listopada 2022. godine, klasa: 131-01/22-01/13, ur. broj: 531-04-2-22-4).

 

**** Sudjelovanjem na skupu obveznici stručnog usavršavanja ostvaruju sedam bodova, od čega jedan za regulativu.

Pokrovitelji:

Znanstveno-stručni pokrovitelji:

Organizatori:

Medijski pokrovitelji: